Ge bort en hemmagjord tårta

När det är dags att fira något, vad som helst, är en tårta obligatorisk. Om du gillar att baka och vara kreativ kan du skapa något vackert och mumsigt att ta med när du blir bortbjuden. Det är roligare att få en tårta än en bukett blommor som bara är fina i några dagar. En god tårta minns man för livet!

Recept

Vi börjar med ett lätt recept som ger en hög och fluffig sockerkaka, perfekt att dela i 2 eller tre delar och fylla med krämer och bär. Måtten är enkla, det enda du behöver är ett lite större glas (runt 3,5-5 dl) samt en sockerkaksform som är 24 centimeter i diameter.  Det enda du behöver hålla reda på är att du har lika mycket av varje ingrediens i varje glas

  • 1 glas med socker (lite vaniljsocker går också bra om du vill)
  • 1 glas ägg (runt 3-4 stycken)
  • 1 glas med mjöl (sista tredjedelen fyller du med potatismjöl)
  • 1 ½-2 tsk bakpulver per 4 ägg
  • 50 gram smält smör

Vispa ägg, socker och eventuell vaniljsocker vitt och fluffigt. Det här tar längre tid än du tror. Sikta gärna ned mjölet för att undvika klumpar och vänd ned i smeten. Sist, blanda i det smälta smöret. Smörj formen och grädda på 150 grader i cirka 40 minuter (använd en sticka!)

Dekorationer

När sockerkakan har svalnat är det dags för det roliga. Ska du fira ett barn kan du köpa tårtbilder som läggs på toppen av tårtan. Det finns fina varianter hos Partyhallen som skickas hem till dig på bara 1-2 vardagar. Använd karamellfärg och färga grädden eller vald frosting för att dekorera kring tårtbilden.

Är det en vuxen som ska firas kan du ta hjälp av naturen. Det finns massor med ätbara blommor som du kan dekorera med. Du kan också smälta choklad och pensla på löv. När chokladen har torkat drar du bort löven och har fina chokladblad.